Our Blog

Τα γυαλιά ηλίου που έγραψαν ιστορία στο Hollywood

Τα γυαλιά ηλίου που έγραψαν ιστορία στο Hollywood

Τα γυαλιά ηλίου που έγραψαν ιστορία στο Hollywood

 

Οι σταρ του Hollywood και τ’ αγαπημένα τους γυαλιά ηλίου που έμειναν στην κινηματογραφική ιστορία και διαμόρφωσαν τις τάσεις της εποχής.

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα από τ’ αγαπημένα αξεσουάρ, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, τα οποία μπορούν να δώσουν χαρακτήρα σε κάθε outfit, αρκεί να κάνεις την κατάλληλη επιλογή. Παίζουν μάλιστα τόσο σημαντικό ρόλο στο στυλ που πολλές φορές ξεχνάμε ότι η βασική τους λειτουργία είναι να προστατεύουν τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η δυναμική συνεπώς που έχουν τα γυαλιά ηλίου ως αξεσουάρ, τους έδωσε ξεχωριστή θέση στον κινηματογράφο, ο οποίος ως επί το πλείστον αγαπά τη μόδα. Έτσι κι αλλιώς, τα γυαλιά έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν μοναδικό ύφος σε κάθε άνθρωπο και ν’ αναδείξουν την προσωπικότητα του με αποτέλεσμα ν’ αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ρόλων των stars του Hollywood στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, τα γυαλιά που φόρεσαν οι διάσημοι ηθοποιοί στις ταινίες τους, όχι μόνο επηρέασαν τους θεατές εκείνης της εποχής και διαμόρφωσαν τις τάσεις, αλλά καθώς οι ταινίες τους έγραψαν ιστορία, τα γυαλιά που επέλεξαν έγιναν κλασσικά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως πολλοί λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου, εμπνέονται έως και σήμερα από τα γυαλιά ηλίου που έγραψαν ιστορία στο σινεμά.

 

Hollywood & γυαλιά ηλίου: Μία σύντομη αναδρομή

 

Pervedere - πινακίδα - Hollywood

 

Στις πρώτες δεκαετίες του κινηματογράφου, 1920-1930, τα γυαλιά ηλίου εμφανίζονταν σπάνια στις ταινίες ενώ η αφορμή ήταν περισσότερο η προστασία των χαρακτήρων από τον ήλιο, παρά το στυλ. Βέβαια, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο συχνή γίνεται η εμφάνιση τους στις ταινίες. Τις επόμενες δεκαετίες και ειδικά στα 50’s και τα 60’s που θεωρούνται η χρυσή εποχή του Hollywood, τα γυαλιά ηλίου γίνονται σύμβολο της γοητείας των ηθοποιών. Όσο για τις δεκαετίες των 80’s και των 90’s, εδώ το σινεμά στρέφεται στο παρελθόν και γεμίζει νοσταλγία, γεγονός που προδίδεται ακόμη και από την επιλογή των γυαλιών ηλίων που φορούν οι πρωταγωνιστές, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο retro σχέδια. Σήμερα, θα δεις στις ταινίες του Hollywood, όλους τους τύπους των γυαλιών τα οποία δεν λειτουργούν απλά ως αξεσουάρ αλλά καταφέρνουν να βοηθήσουν τον ηθοποιό που τα φορά να πει την ιστορία του.

 

5 αξέχαστα γυαλιά ηλίου σε ταινίες του Hollywood

Marilyn Monroe – Cat Eye γυαλιά ηλίου

 

Marilyn Monroe - Cat Eye γυαλιά ηλίου

 

Τα γυαλιά cat eye είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται από τις ανυψωμένες εξωτερικές γωνίες τους που θυμίζουν το σχήμα του ματιού της γάτας και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αυτή η περίοδος ζητούσε από τις γυναίκες να δίνουν έμφαση στη θηλυκότητα δίχως να θυσιάζουν την κομψότητα, οπότε το cat eye γυαλί εξυπηρέτησε πλήρως την τάση. Η Marilyn Monroe επέλεξε σε αρκετές εμφανίσεις της τα cat eye γυαλιά, τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης. Μέσα από τις ταινίες της το “How to Marry a Millionaire” του 1953 και το “Gentlemen Prefer Blondes” της ίδιας χρονιάς, η Marilyn κατάφερε να κάνει αυτού του είδους τα γυαλιά, απόλυτο must της εποχής.

 

Grace Kelly – Λευκά γυαλιά ηλίου

 

Grace Kelly – Λευκά γυαλιά ηλίου

 

Η λέξη elegance είναι συνώνυμη του ονόματος της. Εξίσου κομψά και προσεγμένα δεν θα μπορούσαν παρά να είναι και τα γυαλιά της. Στην ταινία “To Catch a Thief” του Alfred Hitchcock που κυκλοφόρησε το 1955, η Grace Kelly φορά έναν λευκό σκελετό, μεγάλη τάση της εποχής, ο οποίος εκτός ότι την προστατεύει από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, της προσφέρει και το μυστήριο που απαιτεί ο ρόλος.

 

Audrey Hepburn – Oversized sunglasses

 

Audrey Hepburn - Oversized sunglasses

 

Η χαρακτηριστική εικόνα της Audrey Hepburn στο “Breakfast at Tiffany’s” ως Holly Golightly με το little black dress και τα oversized γυαλιά ηλίου έχει δημιουργήσει το δικό της μύθο, τόσο στον χώρο της μόδας, όσο και του κινηματογράφου. Ο συγκεκριμένος σκελετός που ξεχώρισε από την ταινία του 1961, κατάφερε να είναι ταυτόχρονα παιχνιδιάρικος αλλά και σοφιστικέ. Μάλιστα, αυτό το ζευγάρι κατάφερε να ταυτιστεί τόσο με τη Hepburn που αποτέλεσε αγαπημένη της επιλογή και εκτός σετ. Έτσι κι αλλιώς της προσέφερε την ιδιωτικότητα που αναζητούσε, πίσω από τους πελώριους φακούς του.

 

Jane Fonda – Oversized round sunglasses

 

Jane Fonda - Oversized round sunglasses

 

Μιας και μιλάμε για oversized σκελετούς, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ειδική μνεία και στα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά ηλίου της Jane Fonda. Αυτή η σταρ του Hollywood που εξακολουθεί ν’ αποτελεί icon και της 7ης τέχνης αλλά και της μόδας, επέλεγε συνεχώς τα συγκεκριμένα γυαλιά, καθόλη τη διάρκεια των 70’s. Στην “Klute” του 1971 για την οποία κέρδισε μάλιστα και Oscar εμφανίστηκε μ’ ένα ανάλογο γυαλί το οποίο άφησε ιστορία.

 

Robert De Niro – Aviator sunglasses

 

Robert De Niro – Aviator sunglasses

 

Κλείνοντας την πεντάδα με έναν άντρα, τον Robert De Niro, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον ντόρο που έκανε τόσο η ταινία “Taxi Driver”, όσο και η εμφάνιση του. Ο ρόλος που υποδύθηκε, ο Travis Bickle εμφανίζεται μ’ έναν γυαλί ηλίου που επιλέγουν κατά κόρον οι άντρες από την κυκλοφορία της ταινίας το 1976 μέχρι και σήμερα. Με το πέρας της ταινίας καταλαβαίνουμε πως τα γυαλιά του Robert De Niro αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη τη ταινίας αλλά και την ψυχολογία του πρωταγωνιστή καθώς αντιπροσωπεύουν τον τοίχο που έχει χτίσει με τον έξω κόσμο.